AWMD-250 Build-in Multi Dimmer

De lamp dimt niet of nauwelijks. (dimbare led / halogeen / gloeilamp)
Elke soort lamp (gloeilamp, halogeen of dimbare led lamp) heeft een ander dimbereik. Stel daarom altijd eerst de laagste dimwaarde in voor het type verlichting dat is aangesloten. Je doet dit als volgt:

Zet eerst de lamp aan met een zender (bijvoorbeeld de afstandsbediening). Druk 2x kort achter elkaar op de verbindknop. De led indicator gaat knipperen en de verlichting dimt naar een bepaalde dimwaarde (dit is de fabrieksinstelling of de laatst ingestelde dimwaarde). Stuur een UIT-signaal met de zender. Hierdoor wordt de verlichting 1 stand lager gedimd (zwakker). Steeds als je een UIT-signaal stuurt, kan je op deze wijze de verlichting 1 stand lager laten branden.

In totaal zijn er 8 dimstanden (8 is de hoogste stand, 1 is de laagste stand). Zodra je de dimwaarde één stap te laag hebt ingesteld, gaat de verlichting knipperen of zelfs uit. Druk dan op de aan-toets om de dimwaarde weer 1 stap hoger in te stellen. Zo bepaal je voor de aangesloten verlichting de juiste ondergrens. Druk nu 2x kort achter elkaar op de verbindknop om de gekozen dimwaarde als ondergrens op te slaan. Ter bevestiging schakelt de verlichting eerst aan/uit en schakelt daarna in op de laagste dimwaarde.

De lamp dimt niet of nauwelijks. (spaarlamp)
Elke spaarlamp heeft een ander dimbereik. Daarom dien je altijd eerst de laagste dimwaarde in te stellen voor het type verlichting dat is aangesloten. Dit doe je als volgt:

1. Zet eerst de lamp aan met een zender.
2. Druk 3x kort achter elkaar op de verbindknop.
De led indicator gaat knipperen en de verlichting dimt naar een bepaalde dimwaarde. Dit is de fabrieksinstelling of de laatst ingestelde dimwaarde.
3. Stuur een uit-signaal met de zender.
Hierdoor wordt de verlichting 1 stand lager gedimd (zwakker). Per uit-signaal dat je stuurt, zal de verlichting een stand lager branden. In totaal zijn er 8 dimstanden (8 is de hoogste stand, 1 is de laagste stand). Zodra je de dimwaarde één stap te laag ingesteld hebt, zal de verlichting knipperen of zelfs uit gaan. Als dit gebeurt, druk dan op de aan-toets om de dimwaarde weer 1 stap hoger in te stellen. Zo bepaal je voor de aangesloten verlichting de juiste ondergrens.
4. Druk nu 3x kort achter elkaar op de verbindknop om de gekozen dimwaarde als ondergrens op te slaan. Ter bevestiging schakelt de verlichting eerst aan/uit en schakelt daarna in op de laagste dimwaarde.

De verlichting blijft zwak branden of knipperen na uitschakeling.
De AWMD-250 heeft zelf altijd een klein stroompje nodig waar deze mee actief blijft, het kan daardoor zo zijn dat sommige verlichting hier nog op reageert. De oplossing hiervoor is het plaatsen van een ‘bypass module’ deze vangt het dit stroompje op. Neem contact op met de klantenservice voor meer informatie over deze module.

Mijn lamp gaat langzaam aan en uit, hoort dat?
Ja, onze dimmers zijn voorzien van een zgn. Soft start- en stop systeem, waarbij de lamp langzaam aan- en uitgaat.

Hoe kan ik dimmen met de bestaande wandschakelaar?
Zet de lamp aan en doe daarna de schakelaar een keer snel uit en weer aan; de lamp komt nu in de dim-modus. Dat wil zeggen; het licht gaat ‘pendelen’ van hoog naar laag. Op het moment dat het gewenste lichtniveau bereikt is, doe je wederom de schakelaar een keer snel uit en aan; dit niveau wordt nu vastgehouden.

Kan ik de AWMD-250 ook bij de lamp plaatsen, in plaats van achter de wandschakelaar?
De AWMD-250 is speciaal ontwikkeld voor het gebruik achter een enkelvoudige wandschakelaar, maar je zou hem ook bij de lamp kunnen plaatsen; de AWMD-250 moet namelijk onderdeel zijn van de stroomkring.

Allereerst moet je iets doen met de 2 witte draden; deze zijn van origine bestemd om naar een schakelaar te gaan. In dit geval kan je de 2 draden die naar de schakelaar lopen op de 2 witte draden van de AMWR aansluiten met behulp van een kroonsteentje.

Er lopen 2 draden naar de lamp. Waarschijnlijk een fase – bruin – en een blauwe. Om de AWMD-250 onderdeel te laten zijn van de stroomkring, moet je 1 van de 2 draden onderbreken. Stel bruin: Je knipt de bruine draad door. Nu heb je 2 losse eindjes. Deze verbindt je met de aansluitpunten op de AWMD-250 (zie “live wire” in tekening hieronder). Nu is de AWMD-250 onderdeel van de stroomkring. Als je nu de stroom erop zet, zal het ledlampje oplichten. Nu kan je de ontvanger koppelen met een zender. De eventuele bestaande wandschakelaar is nu niet meer te gebruiken.

Schema om aan te sluiten bij de lamp:

Aanmelden Zender

Hoe meld ik een zender aan op een ontvanger?
Druk de ‘learn’ knop van de ontvanger 1 seconde in. Gedurende 15 seconden zal de lamp op de ontvanger langzaam knipperen. Stuur -tijdens het knipperen- een “AAN” signaal vanuit de zender die je wil inleren. De ontvanger zal ter bevestiging de aangesloten lamp 2x laten knipperen.

Hoe meld ik een extra zender aan op mijn ontvanger?
Op dezelfde wijze als de eerste zender. Er kunnen maximaal 6 zenders in het geheugen van de ontvanger worden opgeslagen.

Ik kan geen zenders aanmelden op mijn ontvanger.
Waarschijnlijk is het geheugen vol. Er kunnen maximaal 6 zenders in het geheugen van de ontvanger worden opgeslagen. Volg de stappen onder “afmelden zender” om dit op te lossen.

Afmelden Zender

Hoe meld ik een zender af op een ontvanger?
Druk de ‘learn’ knop van de ontvanger 1 seconde in. Gedurende 15 seconden zal de lamp op de ontvanger langzaam knipperen. Stuur -tijdens het knipperen- een “UIT” signaal vanuit de zender die je wil afmelden. De ontvanger zal ter bevestiging de aangesloten lamp 2x laten knipperen.

Hoe reset ik het geheugen van een ontvanger?
Druk de ‘learn’ knop van de ontvanger 8 seconden in. Gedurende 15 seconden zal de lamp op de ontvanger snel knipperen. Druk – tijdens het knipperen – kort de ‘learn’ knop van de ontvanger in. De ontvanger is nu gereset en zal niet meer reageren op een zender totdat je opnieuw een zender inleert.

Inbouw module

Waar moet ik op letten als ik een inbouwmodule in ga bouwen?
Volg exact de instructies van de handleiding op. Indien je geen ervaring hebt met elektrische installaties of twijfelt raden wij je aan om contact op te nemen met een installatie monteur.

Welke veiligheidsinstructies dien ik te raadplegen?
1. Schakel altijd eerst de lichtnetspanning (in de meterkast) uit, vóórdat je begint met monteren of demonteren van dit product. Als de verlichting via het stopcontact gevoed wordt: haal de stekker uit het stopcontact.
2. Het aansluiten van verkeerde apparatuur kan leiden tot defecten, kortsluiting en brand.
3. Probeer dit product niet te repareren of te modificeren. Indien je twijfelt over de correcte werking, breng het product terug naar de winkel waar je het gekocht hebt.
4. Gebruik Calex Smart Home producten nooit voor zogenaamde “life support” systemen of overige toepassingen waar storingen van apparatuur levensbedreigend kunnen zijn.
5. Gebruik de ontvangers niet in een vochtige omgeving.
6. Reinig dit product uitsluitend met een droge doek.
7. Raadpleeg altijd de handleiding.

Achter wandschakelaar

Kan ik deze ontvanger ook achter een bestaande dimmer aansluiten?
Helaas niet, dit product is ontwikkeld om achter een (enkelvoudige) wandschakelaar te plaatsen.

Kan ik ook een pulsschakelaar gebruiken?
Helaas niet, dit product is ontwikkeld om achter een (enkelvoudige) wandschakelaar te plaatsen.

Kan ik deze ontvanger ook achter een dubbele wandschakelaar plaatsen?
Bij een dubbele schakelaar kan het alleen als de dubbele schakelaar fysiek gescheiden is in 2 enkelvoudige. Dit is herkenbaar aan 2 fase (bruine) draden en 2 schakel (zwarte) draden. Dan is het mogelijk om 1 van beide te voorzien van een AWMR.

Vaak zit er 1 fase (bruine) die in de schakelaar gesplitst wordt. Dan is het helaas niet mogelijk. Anders zou je een inbouwontvanger in het plafond, bij de lamp moeten plaatsen; helaas is je huidige schakelaar dan niet meer functioneel. Je zou dit op kunnen lossen door je huidige schakelaars te laten vervallen en deze te vervangen door een draadloze wandschakelaar.

Ontvangers

Hoeveel bedraagt het stroomverbruik van het led lampje in stand-by?
Het stroomverbruik is ca. 0,5 Watt ofwel ca. 4,5 KWh per jaar.

Mijn ontvanger gaat zomaar aan of uit. Wat is hiervan de oorzaak?
Calex Smart Home ontvangers kunnen uitsluitend bediend worden met Calex Smart Home zenders. Het signaal dat je met onze zender verstuurt is radiografisch (433 mHz) en specifiek gecodeerd voor onze ontvangers. Andere draadloze apparatuur – zoals een modem, telefoon, babyfoon, autosleutels, etc. – gebruikt een andere codering en/of een andere frequentie. Hierdoor is het uitgesloten dat Calex Smart Home ontvangers ‘spontaan’ aan of uit gaan. In veel gevallen is dit probleem eenvoudig te verhelpen door eerst het geheugen van de ontvanger te wissen en een andere zendcode aan te melden.

Mijn ontvanger reageert niet (meer). Wat is hiervan de oorzaak?
Zorg allereerst dat de onderlinge afstand tussen ontvangers minimaal 50 cm bedraagt, om interferentie met de overige ontvangers te voorkomen. Vergeet niet: metaal, beton, HR glas, luidsprekers, e.d. beïnvloeden ook het zendbereik en de ontvangst van het signaal.

Werkt de ontvanger nog steeds niet? Controleer dan de volgende zaken:
1. Is de ontvanger goed aangesloten en staat er spanning op?
Als de led indicator niet brandt staat er mogelijk geen spanning op de ontvanger of is de ontvanger defect door overbelasting.
2. Is de zender aangemeld bij de ontvanger?
Zie “Aanmelden Zender” voor hulp bij het aanmelden van je zender.
3. Hebben de batterijen van de zender nog genoeg energie?
Als de batterij behoorlijk leeg is, zal de led indicator in veel gevallen nog wel branden, zonder dat de zender een AAN-signaal verstuurt.

Als, na een stroom onderbreking, de stroom weer op een ontvanger komt, gaan de lamp (of het aangesloten apparaat) dan ook weer aan? Alle ontvangers komen na stroom uitval altijd terug in de UIT-stand.

433 systeem

Hoe groot is de reikwijdte van het signaal?
Het radiosignaal gaat dwars door muren, ramen en deuren heen. In open lucht is de reikwijdte maximaal 70 meter. Binnenshuis wordt de reikwijdte sterk bepaald door plaatselijke omstandigheden, zoals beton, HR glas en metalen. De gemiddelde reikwijdte binnenshuis bedraagt ongeveer 30 meter.

Waarom reageert de ontvanger niet, of niet goed, op de zender?
Mogelijk zijn de ontvangers te dicht op elkaar geplaatst. We adviseren om ontvangers minimaal 50cm uit elkaar te plaatsen om interferentie te voorkomen.

Is de temperatuur van invloed op de werking van Calex Smart Home producten?
Bij een omgevingstemperatuur van -10 wordt de maximale afstand met 30% verminderd.
Bij een omgevingstemperatuur van -20 wordt de maximale afstand met 60% verminderd.

8
van de 9 personen vond dit artikel nuttig.
Vergelijk Producten

Vind een winkel
bij jou in de buurt

Toon dichtstbijzijnde winkels