ACM-100 Build-in Multi Dimmer

De lamp dimt niet of nauwelijks. ( dimbare led / halogeen / gloeilamp)
Om de aangesloten verlichting optimaal te kunnen dimmen, dien je altijd eerst het juiste dimbereik in te stellen. Hiervoor is de ACM-100 uitgerust met een draaischijfje met tweemaal de cijfers 1 t/m 4. (links voor spaarlampen, rechts voor led, halogeen en gloeilampen).

Als je meerdere lampen tegelijk wil dimmen, is het aanbevolen om lampen te gebruiken van hetzelfde merk, type en wattage. Nadat je de verlichting hebt aangesloten en ook de lichtnetspanning hebt ingeschakeld, zet je het draaischijfje eerst op positie 4. Draai daarna het schijfje langzaam steeds één stap terug. Dus eerst van 4 naar 3, daarna van 3 naar 2 etc. Zo wordt de verlichting steeds een stap verder gedimd. Zodra je merkt dat de dimwaarde niet goed werkt (de verlichting knippert of gaat uit), kies je de laagste stand waarin de dimwaarde wel goed werkt.

Hoe kan ik met een afstandsbediening of wandschakelaar het licht dimmen?
Druk één keer op de “AAN” toets van de afstandsbediening/wandschakelaar om de lamp in te schakelen. Druk nogmaals op “AAN” om de dimloop te activeren. De lichtsterkte varieert nu langzaam van zwak naar sterk en terug naar zwak. Druk een derde keer op de “AAN” toets om de lichtsterkte vast te leggen in het geheugen en de dimloop te stoppen.

De lichtsterkte van mijn verlichting varieert spontaan.
Wellicht heb je per ongeluk de dimloop van de dimmer geactiveerd door, terwijl de lamp ingeschakeld was, nogmaals een “Aan” signaal naar de ontvanger te sturen. Schakel de verlichting uit en aan om de dimmer te laten terugkeren naar de vastgelegde lichtsterkte.

Mijn lamp gaat langzaam aan en uit, hoort dat?
Ja, onze dimmers zijn voorzien van een zogenaamde soft start- en stopsysteem, waarbij de lamp langzaam aan- en uitgaat.

Aanmelden Zender

Hoe meld ik een zender aan op een ontvanger?
Druk de ‘learn’ knop van de ontvanger 1 seconde in. Gedurende 15 seconden zal de lamp op de ontvanger langzaam knipperen. Stuur -tijdens het knipperen- een “AAN” signaal vanuit de zender die je wil inleren. De ontvanger zal ter bevestiging de aangesloten lamp 2x laten knipperen.

Hoe meld ik een extra zender aan op mijn ontvanger?
Op dezelfde wijze als de eerste zender. Er kunnen maximaal 6 zenders in het geheugen van de ontvanger worden opgeslagen.

Ik kan geen zenders aanmelden op mijn ontvanger.
Waarschijnlijk is het geheugen vol. Er kunnen maximaal 6 zenders in het geheugen van de ontvanger worden opgeslagen. Volg de stappen onder “afmelden zender” om dit op te lossen.

Afmelden Zender

Hoe meld ik een zender af op een ontvanger?
Druk de ‘learn’ knop van de ontvanger 1 seconde in. Gedurende 15 seconden zal de lamp op de ontvanger langzaam knipperen. Stuur -tijdens het knipperen- een “UIT” signaal vanuit de zender die je wil afmelden. De ontvanger zal ter bevestiging de aangesloten lamp 2x laten knipperen.

Hoe reset ik het geheugen van een ontvanger?
Druk de ‘learn’ knop van de ontvanger 8 seconden in. Gedurende 15 seconden zal de lamp op de ontvanger snel knipperen. Druk – tijdens het knipperen – kort de ‘learn’ knop van de ontvanger in. De ontvanger is nu gereset en zal niet meer reageren op een zender totdat je opnieuw een zender inleert.

Inbouw module

Waar moet ik op letten als ik een inbouwmodule in ga bouwen?
Volg exact de instructies van de handleiding op. Indien je geen ervaring hebt met elektrische installaties of twijfelt raden wij je aan om contact op te nemen met een installatie monteur.

Welke veiligheidsinstructies dien ik te raadplegen?
1. Schakel altijd eerst de lichtnetspanning (in de meterkast) uit, vóórdat je begint met monteren of demonteren van dit product. Als de verlichting via het stopcontact gevoed wordt: haal de stekker uit het stopcontact.
2. Het aansluiten van verkeerde apparatuur kan leiden tot defecten, kortsluiting en brand.
3. Probeer dit product niet te repareren of te modificeren. Indien je twijfelt over de correcte werking, breng het product terug naar de winkel waar je het gekocht hebt.
4. Gebruik Calex Smart Home producten nooit voor zogenaamde “life support” systemen of overige toepassingen waar storingen van apparatuur levensbedreigend kunnen zijn.
5. Gebruik de ontvangers niet in een vochtige omgeving.
6. Reinig dit product uitsluitend met een droge doek.
7. Raadpleeg altijd de handleiding.

Achter wandschakelaar

Kan ik deze ontvanger ook achter een bestaande dimmer aansluiten?
Helaas niet, dit product is ontwikkeld om achter een (enkelvoudige) wandschakelaar te plaatsen.

Kan ik ook een puls schakelaar gebruiken?
Helaas niet, dit product is ontwikkeld om achter een (enkelvoudige) wandschakelaar te plaatsen.

Kan ik deze ontvanger ook achter een dubbele wandschakelaar plaatsen?
Bij een dubbele schakelaar kan het alleen als de dubbele schakelaar fysiek gescheiden is in 2 enkelvoudige. Dit is herkenbaar aan 2 fase (bruine) draden en 2 schakel (zwarte) draden. Dan is het mogelijk om 1 van beide te voorzien van een AWMR.

Vaak zit er 1 fase (bruine) die in de schakelaar gesplitst wordt. Dan is het helaas niet mogelijk. Anders zou je een inbouwontvanger in het plafond, bij de lamp, moeten plaatsen. Je huidige schakelaar is dan helaas niet meer functioneel. Je zou dit kunnen oplossen door de huidige schakelaars te laten vervallen en deze te vervangen door draadloze wandschakelaars.

Ontvangers

Hoeveel bedraagt het stroomverbruik van het led lampje in stand-by?
Het stroomverbruik is ca. 0,5 Watt ofwel ca. 4,5 KWh per jaar.

Mijn ontvanger gaat zomaar aan of uit. Wat is hiervan de oorzaak?
Calex Smart Home ontvangers kunnen uitsluitend bediend worden met Calex Smart Home zenders. Het signaal dat je met onze zender verstuurt is radiografisch (433 mHz) en specifiek gecodeerd voor onze ontvangers. Andere draadloze apparatuur – zoals een modem, telefoon, babyfoon, autosleutels, etc. – gebruikt een andere codering en/of een andere frequentie. Hierdoor is het uitgesloten dat Calex Smart Home ontvangers ‘spontaan’ aan of uit gaan. In veel gevallen is dit probleem eenvoudig te verhelpen door eerst het geheugen van de ontvanger te wissen en een andere zendcode aan te melden.

Mijn ontvanger reageert niet (meer). Wat is hiervan de oorzaak?
Zorg allereerst dat de onderlinge afstand tussen ontvangers minimaal 50 cm bedraagt, om interferentie met de overige ontvangers te voorkomen. Vergeet niet: metaal, beton, HR glas, luidsprekers, e.d. beïnvloeden ook het zendbereik en de ontvangst van het signaal.

Werkt de ontvanger nog steeds niet? Controleer dan de volgende zaken:

1. Is de ontvanger goed aangesloten en staat er spanning op?
Als de led indicator niet brandt staat er mogelijk geen spanning op de ontvanger of is de ontvanger defect door overbelasting.
2. Is de zender aangemeld bij de ontvanger?
Zie “Aanmelden Zender” voor hulp bij het aanmelden van je zender.
3. Hebben de batterijen van de zender nog genoeg energie?
Als de batterij behoorlijk leeg is, zal de led indicator in veel gevallen nog wel branden, zonder dat de zender een AAN-signaal verstuurt.

Als, na een stroom onderbreking, de stroom weer op een ontvanger komt, gaan de lamp (of het aangesloten apparaat) dan ook weer aan? Alle ontvangers komen na stroom uitval altijd terug in de UIT-stand.

433 systeem

Hoe groot is de reikwijdte van het signaal?
Het radiosignaal gaat dwars door muren, ramen en deuren heen. In open lucht is de reikwijdte maximaal 70 meter. Binnenshuis wordt de reikwijdte sterk bepaald door plaatselijke omstandigheden, zoals beton, HR glas en metalen. De gemiddelde reikwijdte binnenshuis bedraagt ongeveer 30 meter.

Waarom reageert de ontvanger niet, of niet goed, op de zender?
Mogelijk zijn de ontvangers te dicht op elkaar geplaatst. We adviseren om ontvangers minimaal 50cm uit elkaar te plaatsen om interferentie te voorkomen.

Is de temperatuur van invloed op de werking van Calex Smart Home producten?
Bij een omgevingstemperatuur van -10 wordt de maximale afstand met 30% verminderd.
Bij een omgevingstemperatuur van -20 wordt de maximale afstand met 60% verminderd.

1
persoon vond dit artikel nuttig.
Vergelijk Producten

Vind een winkel
bij jou in de buurt

Toon dichtstbijzijnde winkels