Welke dimmer gebruiken bij welke lamp?

Calex gloei- en halogeenlampen kunnen worden gedimd met alle conventionele dimmers. Calex ledlampen kunnen worden gedimd met de dimmers genoemd bij de lamp. Om antwoord te krijgen op de vraag; “Welke dimmer gebruiken bij welke lamp?” kan de catalogus van Calex geraadpleegd worden.

Leddimmer t.o.v. een conventionele dimmer

Ledlampen zijn niet in combinatie met een conventionele dimmer te gebruiken, deze is bij uitstek alleen te gebruiken bij gloei- en halogeenlampen. Bij het aansluiten van een ledlamp op een ‘normale’ dimmer kan de lamp gaan flikkeren, zoemen of trillen. Sterker nog, de lamp kan kapotgaan. De elektronica in een ledlamp werkt anders dan bij een halogeenlamp of gloeilamp. De dimmer moet hierop zijn afgestemd om het product goed te laten werken. De leddimmer voor ledverlichting is hier volledig op afgestemd.

Dimmer bij spaarlampen

Calex spaarlampen kunnen niet worden gedimd. Er is voor spaarlampen dus geen geschikte dimmer. Als je dimbare lampen wilt zul je gebruik moeten gaan maken van ledlampen of halogeenlampen, deze lampen kunnen wel gedimd worden. Welke dimmer te gebruiken bij deze lampen? Deze informatie kun je op de verpakking van de Calex lamp vinden.

Meerdere ledlampen dimmen

Het vermogen van de leddimmer is bepalend voor het aantal te dimmen ledlampen. Een veelgebruikte vuistregel is dat 10% van het maximale vermogen van de dimmer benut kan worden voor het aantal te dimmen lampen, dit bepaald dus welke dimmer je het beste kunt gebruiken. Een voorbeeld: een dimmer heeft een vermogen van maximaal 300 watt. Er zijn dan maximaal 6 ledlampen van ieder 5 watt aan te sluiten (10% van 300 watt = 30 watt). Het aantal aan te sluiten ledlampen kan per leddimmer verschillen. Wil je veel ledlampen op een enkele dimmer aansluiten, test dit voordat je de dimmer inbouwt.

49
van de 77 personen vond dit artikel nuttig.
Vergelijk Producten

Vind een winkel
bij jou in de buurt

Toon dichtstbijzijnde winkels