Hoe werkt een ledlamp?

Veel mensen vragen zich af of de werking van een ledlamp heel veel verschilt met die van een gloeilamp. Het antwoord is ja. Led is namelijk de afkorting van licht emitterende diode. Een ledlamp is een vorm van solid-state lighting, opgebouwd uit een groep van leds. De werking van een ledlamp is gebaseerd op de diode; een halfgeleider die licht geeft als er stroom doorheen loopt. De toegepaste leds bepalen samen de karakteristieken van de lamp, zoals stralingshoek, lichtstroom, lichtsterkte en kleurweergave. Led straalt in ├ę├ęn richting. Dit is aan te passen door het gebruik van lenzen of via de positionering van de led-chips. Door het gebruik van lenzen kan┬áhet licht bijvoorbeeld worden gebundeld tot een gerichte straal.┬áEr zijn daarnaast verschillende methoden om een ledlamp werkend te krijgen:

SMD
SMD is een afkorting van Surface Mounted Sevice. Dit betekent dat er losse led modules op de printplaat worden gesoldeerd. Deze modules zijn met het oog waarneembaar, waardoor de beleving anders is dan die van een COB led.

COB
COB is de afkorting van Chips On Board. Bij COB worden kleine led lichtpuntjes heel dicht bij elkaar gepositioneerd zodat ze met het blote oog niet van elkaar te onderscheiden zijn. Hierdoor worden ledlampen steeds vaker gebruikt als vervanger van de traditionele halogeenlamp.

Een nadeel van ledlampen is de warmteafvoer. In tegenstelling tot gloei- en spaarlampen kunnen ledlampen de warmte die ze genereren niet verdragen. Wanneer de temperatuur te hoog wordt kunnen de lampen zelfs defect raken. Dat is de reden dat ledlampen voorzien zijn van koelopeningen of zelfs van een compleet aluminium basis. Wanneer een ledlamp niet voldoende wordt gekoeld, ontstaat er permanente temperatuurschade.

44
van de 60 personen vond dit artikel nuttig.
Vergelijk Producten

Vind een winkel
bij jou in de buurt

Toon dichtstbijzijnde winkels