Werking gloeilamp
Het principe van de kooldraadlamp is dat er licht ontstaat door het verhitten van een gloeidraad of filament in de lichtbron. Hoe groter de stroom die erdoor wordt gestuurd, hoe hoger de temperatuur van de draad wordt. Is de temperatuur hoog genoeg, dan zal de draad gaan gloeien. Hoe hoger de stroom, hoe heter de draad (duizenden graden Celsius) en hoe witter het licht dat wordt uitgezonden. De temperatuur bepaalt bij de werking van een gloeilamp dus de kleurtemperatuur. Een iets lagere temperatuur is een minder zware belasting voor de lamp, wat de reden is dat gedimde gloeidraadlampen vaak wat langer meegaan. De werking van een gloeilamp is relatief gezien niet erg zuinig maar wel erg sfeervol.
Hoe gaat het draad gloeien?
De spiraalvormige draad is gemaakt van wolfraam, omdat dit materiaal zowel een hoog smeltpunt als een hoge soortelijke weerstand voor elektrische stroom heeft. Bij direct contact met de lucht verbrandt de gloeidraad direct door de reactie met zuurstof. Daarom wordt er met glas een beschermende atmosfeer om de draad heen gevormd. Deze wordt vacuüm gepompt of gevuld met een edelgas zoals Argon.
Kwetsbaar
De werking van een gloeilamp is een kwetsbaar proces. De gloeidraad van een brandende lamp is zeer kwetsbaar, waardoor deze intern wordt ondersteund door dragers. Meer dragers maken een lamp beter geschikt voor zwaardere omstandigheden, zodat een lamp bijvoorbeeld toegepast kan worden als looplamp.