Kennis

Dit is wat je moet weten over de nieuwe EU regelgeving voor lichtbronnen en energie labels

Per September 2021 heeft de verlichtingsmarkt een aantal fundamentele veranderingen ondergaan. Calex legt uit wat deze veranderingen voor jou betekenen.

 

Nieuwe regelgeving

We willen allemaal het milieu beschermen. Wij doen dit door onder andere de duurzaamheid van onze producten constant te verbeteren en verpakkingen zo ecologisch mogelijk te ontwerpen en verschepen. Nu is er ook een nieuwe EU-verordening 2019/2020 betreffende verlichting (Single Lighting Regulation – SLR) en een nieuwe EU-verordening 2019/2015 betreffende energie-etikettering (Energy Label Regulation – ELR) samengesteld. Iedereen in de verlichtingsbranche dient zich hieraan te houden.

In deze verordeningen wordt niet langer onderscheid gemaakt tussen lampen en armaturen, het gaat nu alleen nog om de lichtbronnen. De energie-efficiënte zal daarom alleen voor de lichtbron worden geëvalueerd. De productkenmerken per lamp worden gedocumenteerd in de EPREL-databank (European Product Database for Energy Labeling).

Maar wat ga jij van deze nieuwe regelgeving merken?

  • De bestaande verpakkingen zullen qua ontwerp enigszins worden aangepast. Ze worden voorzien van de meest recente energie labels met QR code die direct linkt naar de EPREL-gegevensbank en duidelijke energie classificering.
  • Alle lichtbronnen uit de EU zijn opgenomen in de EPREL-gegevensbank. Iedereen heeft toegang tot deze databank, dus volledige transparantie.
  • Nieuwe energie labels met nieuwe classificering. Lichtbronnen worden steeds zuiniger en zaten tot september 2021 al in de hoogste energie-categorieën (A+++, A++, A+, A, B…). In plaats van nog meer + toevoegen aan de labels, is besloten om een nieuwe schaal in te voeren. Dit is A tot G geworden. De lamp is dus niet ineens minder energiezuinig na september 2021, de classificering werkt nu anders en is voor de komende jaren weer bestand tegen toekomstige energiebesparende ontwikkelingen.
  • Tot maart 2023 mogen de bestaande producten zonder labelaanpassing nog worden verkocht. Hierna kan het voorkomen dat sommige producten in de EU niet langer op de markt morgen worden gebracht en dus ook niet meer te koop zullen zijn.

 

Decoratieve lichtbronnen

De officiële definitie van een lichtbron is als volgt: “Een lichtbron is een elektrisch werkend product dat wit licht uitstraalt. Dit kan een lamp, een module of een armatuur met volledig geïntegreerde componenten zijn. Armaturen kunnen bestaan uit een lichtbron (volledig geïntegreerd armatuur) of kunnen een of meer lichtbronnen bevatten (bevattend product)”. Hierdoor vallen onze decoratieve lichtbronnen niet meer allemaal onder de noemer “lichtbron” en heeft dus niet in alle gevallen meer een energielabel. Uiteraard geven wij wel het verbruik van de lamp weer op de verpakking en de lampvoet door middel van het wattage.

 

Gedetailleerd label

Bij ingang van de EU-verordening ELR 2019/2015 moeten alle lichtbronnen vanaf 1 september 2021 worden opgenomen in de EPREL-databank (Europese productdatabank voor energie-etikettering). Alle lichtbronnen zijn beoordeeld en opnieuw gelabeld op basis van duurzaamheid en ecologische aspecten.

De nieuwe labels zien er een klein beetje anders uit, maar bevatten dezelfde informatie als voorheen. Alleen de Energiewaarde ladder loopt nu van A tot G in plaats van A++ tot E en elk artikel is nu voorzien van een product specifieke QR code die linkt naar de EPREL database.

Meer inspiratie: