Kennis

Alles wat je moet weten over de nieuwe wetgeving rondom rookmelders

Vanaf 1 juli 2022 is het in Nederland wettelijk verplicht om op elke verdieping in huis een rookmelder te hebben hangen. Op elke woonverdieping moet je binnenkort verplicht een rookmelder hebben. Dit geldt voor zowel koophuizen als huurhuizen. Woon je in een huurhuis? Check dan bij je huisbaas of dit al op de planning staat. Maar geen zorgen, je hebt nog 4 maanden om je brandmelders in huis te halen. Maak je huis zo veilig mogelijk met de Calex Smart Rookmelder.

Safety first!
De meeste slachtoffers bij woningbranden vallen ‘s nachts. Wanneer je slaapt werkt je neus namelijk niet. Omdat je niets ruikt merk je niets van de giftige gassen in de rook en wanneer je deze inademt raak je bewusteloos. Doordat een rookmelder je met geluid waarschuwt ontdek je de brand sneller en heb je meer tijd jezelf in veiligheid te brengen. Een goede rookmelder kan je leven dus redden.

CALEX Safety Musthaves

Voor een veilig huis

Goed gekeurd
Iedere rookmelder moet voldoen aan het NEN 14604 keurmerk. Dat keurmerk stelt onder andere vast of het geluidssignaal luid genoeg is, of de melder goed te bevestigen is en of het product zelf brandveilig is. Er wordt altijd aangeraden een melder met een batterij met een lange levensduur te gebruiken, zo hoef je niet midden in de nacht de batterijen van een piepende melder te vervangen. Fun fact: een (bijna) lege rookmelder piept vaak midden in de nacht omdat het ’s nachts kouder is in huis. Het temperatuurverschil geeft de batterij dan het laatste ‘zetje’ waardoor deze echt leeg raakt.

Veilig én Smart
Voel je extra veilig met onze Calex Smart Rookmelder. Deze verbind je met je Wi-Fi netwerk door middel van de gratis Calex app. In het geval van rook waarschuwt deze melder je gelijk met een geluidsniveau van 85dB (dat is écht hard..) en krijg je een melding in de Calex app op je telefoon. De melder geeft tijdig aan wanneer de batterijen vervangen moeten worden en de sensor gaat 10 jaar mee. Verder is hij draadloos en weegt hij niet veel, zo kan je hem overal plaatsen. Tosti aangebrand? Bij een valse melding zet je het alarm gemakkelijk uit via de Calex app. Wanneer je meerdere melders in huis hebt kan je deze per apparaat een naam toekennen. Zo kun je bij een melding in de app zien op welke verdieping rook wordt gedetecteerd.

Check? Check.
Verder is de Calex Smart Rookmelder via de Calex app te koppelen aan je spraakassistent. Denk daarbij aan Google Assistant, Amazon Alexa en Siri. Via spraakbesturing kan je periodieke controles uitvoeren zonder dat je de melder van het plafond af hoeft te halen. Via deze optie kan je de brandmelder in een stille stand testen. Geen gedoe met ladders én geen geluidsoverlast. De ideale oplossing dus!

Meer inspiratie: